Čaro vidieka a skrytý slovenský potenciál I.
– potraviny – home made –remeslo s cestovný ruch –
Či už bývame v mestách, alebo na dedine, všetci sme súčasťou svojho regiónu, svojej komunity a máme toho veľmi veľa, na čo môžeme byť hrdí. Ľudia sa sťahujú a odchádzajú za prácou do väčších miest a obrovský potenciál vidieka zostáva bohužiaľ nevyužitý.
Čaro nášho vidieka tvorí nie len krásna príroda a božský pokoj, ale aj kvalitné potraviny, tradície a výrobky s označením „home made“ – domáca výroba.
Chrumkavé domáce pečivo, zelenina priamo z poľa a ovocie zo sadu, sladké sirupy, prírodná kozmetika, mydlá, prútené košíky, sviečky, víno, keramika,…. no skrátka na čo si len spomeniete, samozrejme so zárukou najlepšej kvality!
Základom rozvoja vidieka je návrat k poctivým, lokálnym výrobkom. V čase globalizácie a masovej výroby si ľudia vážia autenticitu – syry, vína, medy, textílie, ktoré majú príbeh.
Vidiek je plný talentovaných ľudí – remeselníkov, pestovateľov, kuchárov, dizajnérov a je dôležité vytvárať pre nich priestor, kde sa môžu rozvíjať. V iných štátoch fungujú remeselné centrá a školy, ktoré odovzdávajú tradičné techniky mladým, zároveň ho aj propagujú a prepájajú remeslo s cestovným ruchom. Turisti môžu navštíviť dielne, vyskúšať si tkanie, výrobu sviečok, či pečenie chleba.
Na Slovensku by pomohlo otvoriť viac regionálnych dielní, grantov pre mladých remeselníkov a remeselníčky a festivalov, ktoré by ich prácu zviditeľnili.
Musíme podporovať rozmanitosť našich regiónov aj prostredníctvom produktov a jedál, tak ako napríklad vo svete, kde je každá oblasť známa svojím typickým produktom. Napríklad Limoncello z Amalfi, bavorské pivo, burgundské víno, alebo levanduľa z Provensálska. Takéto produkty nesú nie len jedinečnú pečať lokality, ale aj svojho výrobcu a sú zdrojom národnej hrdosti, aj ekonomickej stability – vytvárajú pracovné miesta, podporujú turizmus a zachovávajú tradície.
